sobota 5. května 2012

Review- Oksa pollocková

Oksa Pollocková-1. vyvolená
Serie: Oksa Pollocková
Díl: 1.
Počet stran: 480
Nakladatelství: Jota
Autor: Anne Plichtová, Cendrine Wolfová
Překlad: Lucie Přikrylová
Rok vydání: 2010 ( Paříž)
Původní název: Oksy Pollock : L´Inespérée

Anotace:
Okse Pollockové je třináct a připadá si jako úplně normální holka i když sní o tom, že se stane neohroženou bojovnicí nindža. Jednoho dne se však všechno v jejím životě rázem změní. Nedlouho po uspěchaném stěhování z Paříže do Londýna objeví na svém břiše podivné znamení a navíc začíná postupně zjišťovat, že má neuvěřitelné magické schopnosti. Svěří se s tím své babičce, výstřední Dragomíře, která ji zasvětí do příběhu rodiny Pollockovy: Dragomíra je vládkyní Edéfie, neviditelné země ukryté někde na Zemi, ze které však před mnoha lety musela uprchnout před zlými Felony. Ona i někteří další z Edéfie, takzvaní Prchlíci, žijí od té doby roztroušeni po celém světě. A od babičky se dovídá i to nejpodstatnější: znamení na břiše označilo Oksu za budoucí vládkyni Edéfie, učinilo z ní Vyvolenou. Všechno nasvědčuje tomu, že budoucnost Edéfie zavisí právě na Okse. Ale to si uvědomují i jejich všeho schopní nepřátelé. Dokáže jim vzdorovat? Ještě že má kolem sebe své blízké, věrného kamaráda Gustu i řadu fantastických stvoření...

První odstavec: Kdyby se jim narodil chlepec, nezbývala by jim už jiná možnost. Vyprchla by i ta sebemenší naděje...

Poslední odstavec: A zatímco je Vílí muž odvážel ledovým deštěm do centra města, nevěděl,že je Mortimer McGraw následoval do prokletého sklepa. V momentě, kdy přijížděli na Bigtoe Sguare, svíral uslzený mladík,se srdcem plným vzteku,ale taky naděje,v pěsti lahvičku, naplněnou částečkami černé díry,které byly od tétochvíle jeho otcem, Felonem Orthonem McGrawem...

Počet kapitol: 78

Děj:
Oksa je třináctiletá dívka,která si myslí , že je obyčejná... Omyl. V den,kdy se s její rodinou přestěhuje z Paříže do Londýna, začíná objevovat tajemství rodiny Pollockovy. Zjistí , že může pohybovat předměty svou vlastní vůlí a na břiše se jí objeví zvláštní znamení. Svěří se s tím své babičce Dragomíře, a ta jí prozradí tajemství rodiny Pollockovy. Dragomíra jí Prozradí o tom , že před padesáti lety měla být nástupkyní trůnu Edéfie. To je neviditelná země ukrytá někde na Zemi. Jenže zemi ovládli krutí a zlí Felonové, proto Dragomíra a další členové skupiny museli opustit Edéfii. Oksa je novou nástupkyní Edéfie a proto musí své schopnosti trénovat, jenže jí v cestě brání profesor McGraw,který je jeden z felonů co se dostal ven z Edéfie. Chce Oksu využít aby se vráti zpět . Oksa zažije ještě spostu dalších dobrodružství ,při který se bude učit ovládat své schopnosti ale také bojovat s McGrawem. Zvládne to?


názor na knihu:
Kniha se mi líbila, ale vadilo mi na ní,že asi 10 kapitol tam nebylo nic moc důležitého jen třeba, že oksa jela na bruslích nebo oksa šla do školy a potom se tam něco semlelo tak rychle, žejsem to pomalu ani nechápala. Pak to šlo tak, že skoro na každé stránce bylo něco důležitého. Potom zase nic a takhle to šlo pořád dál až do konce.
Knížka mě velice zaujala , protože mě opravdudo toho děje vtáhla .(a to já se do takových bichlímoc často nepouštim ;) )
Líbilo se mi,že tam byl obsah a na začatku knihy úvod, což jsem pak věděla o co jde. Hodně mě bavily ty části, kde byli foldingoti, protože to v té kapitole nebo stránce zas trochu legračně oživili.
Také mi vyhovovalo že kapitoly nebyly moc zdlouhavé a trvaly nanejvíš 6-8 stránek, potom jsem se nemohla dočkat, co bude v další kapitole.Knížka mi příšla dobrá a už se nemůžu dočkat , až začnu číst druhý díl.
Proto jí dávám: 7,5/10



Žádné komentáře:

Okomentovat